En este momento estás viendo L’Ajuntament planta més de 300 arbres i arbustos al torrent de Can Serra per revegetar la zona

L’Ajuntament planta més de 300 arbres i arbustos al torrent de Can Serra per revegetar la zona

L’Ajuntament ha iniciat les tasques de plantació al torrent de Can Serra, després que fa unes setmanes l’Agència Catalana de l’Aigua netegés aquest i altres torrents de la ciutat malmesos pel temporal Glòria i pels aiguats del passat mes de novembre. Aquesta actuació està en clara sintonia amb la nova estratègia que la Unió Europea ha adoptat en matèria de biodiversitat de cara al 2030, que estableix diverses accions per protegir la natura i revertir la degradació dels ecosistemes.

Els treballs de neteja executats als torrents de Can Serra, Tallafigueres, Sant Muç i Xercavins han consistit a desbrossar la zona on s’havia d’actuar; retirar els arbres caiguts de la llera per tal d’afavorir la circulació de les aigües pluvials, evitant que s’originin taps i es puguin produir inundacions; talar els arbres morts dels marges de la llera amb risc de caiguda, així com els que es trobaven als costats de la zona de torrent (principalment Pinus halepensis); i, per últim, retirar els residus. Aquestes actuacions les han dut a terme diverses empreses forestals contractades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), sota la supervisió del servei de Medi Natural de l’Ajuntament.

Ara, el Consistori ha iniciat una primera plantació al torrent de Can Serra, prioritzant les espècies pròpies de les zones fluvials i la recuperació d’espècies autòctones ja presents a l’àmbit del torrent. Concretament, es planten 322 exemplars: 12 sargues (Salix elaeagnos), 10 saücs (Salix purpurea), 20 alzines (Quercus ilex), 50 verns (Alnus glutinosa), 10 freixes de fulla petita (Fraxinus angustifolia), 50 avellaners (Corylus avellana), 50 llentiscles (Pistacia lentiscus), 50 marfulls (Viburnum tinus), 50 aladerns (Phillyrea latifolia)  i 20 roures martinencs (Quercus pubescens).

Un cop feta aquesta primera plantació, i després de realitzar tasques intensives de manteniment ─traient les enfiladisses dels arbres, tallant la canya americana, etc.─ l’Ajuntament en programarà d’altres a la resta de torrents netejats.

 

Protecció de la biodiversitat

Del 19 al 22 d’octubre se celebra la Setmana Verda de la Unió Europea 2020, que aborda la contribució que la biodiversitat pot fer a la societat i a l’economia, així com el paper que pot exercir a l’hora de donar suport i estimular la recuperació en un món post-pandèmic a través de la generació de llocs de treball i d’un creixement sostenible.

Segons la Comissió Europea, la nova estratègia adoptada de cara al 2030 mostra com la recuperació és una oportunitat per començar de nou, sabent que és possible un canvi transformador. És una oportunitat per repensar la nostra relació amb la natura, per canviar les activitats que estan impulsant la pèrdua de biodiversitat i una crisi ecològica i per ponderar les implicacions per a l’economia i la societat.

«La biodiversitat és imprescindible per l’equilibri de les comunitats vegetals. Aprofitem aquesta actuació de regeneració per recuperar una comunitat vegetal complexa, convertint aquest entorn en un bosc de ribera més divers del que teníem abans dels aiguats«, ha assegurat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

Font

Deja una respuesta