En este momento estás viendo Joves i representants polítics dialoguen sobre el Pacte Verd Europeu

Joves i representants polítics dialoguen sobre el Pacte Verd Europeu

Un centenar de joves rubinencs s’han trobat aquest dijous de manera virtual amb l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, i l’eurodiputat del Parlament Europeu i vicepresident de la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària de l’Eurocàmera, César Luena López, per dialogar sobre l’aplicació del Pacte Verd Europeu. Amb aquesta sessió, Rubí ha donat el tret de sortida al Projecte ImPACTE Jove/Verd, una iniciativa de l’Ajuntament emmarcada en el programa Erasmus + de la Comissió Europea i desenvolupada amb el suport de l’Institut Nacional de la Joventut (INJUVE).

Aquesta activitat, la primera de les cinc que s’han previst dins el projecte, ha tingut com a protagonistes joves de 13 i 14 anys provinents del Consell de l’Adolescència de Rubí i dels cinc instituts públics de la ciutat. Gràcies a la presència dels representants institucionals, els nois i noies han pogut conèixer de primera mà les polítiques mediambientals que s’estan duent a terme a nivell municipal i europeu per assolir els objectius del Green Deal i també plantejar les seves inquietuds al respecte. Algunes de les qüestions expressades pels joves han estat: quan tindran impacte sobre el canvi climàtic les mesures contemplades al Pacte Verd, com es pot canviar l’actual model de consum per fer-lo més sostenible, quina és la relació entre les pandèmies i el medi ambient, com es pot afrontar el canvi climàtic a nivell local o què cal fer per reduir la dependència de les energies fòssils i arribar a un 100% d’ús d’energies renovables, entre d’altres.

Durant la seva intervenció, l’alcaldessa ha refermat el compromís de Rubí amb l’assoliment d’una Europa més sostenible i climàticament neutra: «Aspirem, de mà de socis estratègics com la ciutat de Laappenranta, actual capital verda europea, a contribuir activament que Europa compleixi l’objectiu que s’ha marcat en el Pacte Verd«. Ana María Martínez Martínez ha manifestat que «en aquest tasca, els joves sou una peça fonamental. Nois i noies com vosaltres ja han demostrat el paper de lideratge que podeu jugar en la defensa del planeta.»

 

Des d’Europa i des de Rubí

L’eurodiputat César Luena López ha obert la seva presentació assegurant que «la situació és crítica perquè tenim una doble crisi, de biodiversitat i de clima«. Per aquest motiu, ha declarat, és necesari actuar amb urgència i fer-ho des de tots els àmbits: «Per moltes polítiques que portem a terme les institucions macro, necessitem la implicació dels ajuntaments i dels joves perquè són els que estan en primera línia«.

Luena ha fet un repàs pels tres grans pilars del Pacte Verd Europeu: la Llei europea del clima, que aspira a assolir un continent climàticament neutre el 2050; l’estratègia de biodiversitat, que busca protegir i restaurar la natura; i l’economia circular, que defensa un nou model de consum amb productes que durin més i siguin més fàcils de reparar i de reciclar. L’eurodiputat ha explicat als joves participants a la sessió que un dels aspectes més destacats d’aquests eixos d’actuació és que plantegen objectius obligatoris i infraccions per fer front als incompliments.

De la seva banda, el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, ha exposat totes les accions que ja està duent a terme l’Ajuntament per impulsar la transició ecològica a nivell local. «Com a ciutat volem ser molt ambiciosos, fa temps que hem apostat per la transició ecològica«, ha dit l’edil, qui s’ha referit a tota la feina que s’està fent en matèria energètica des dels diferents àmbits d’actuació del projecte Rubí Brilla però també a les polítiques relacionades amb el medi natural, la qualitat de l’aire, el cicle de l’aigua, la reducció i gestió dels residus, i la mobilitat sostenible.

Medrano ha fet una crida a buscar un equilibri que protegeixi el planeta i el benestar dels seus habitants: «Tenim dues opcions: fer un futur sostenible per viure millor, per tenir millor salut i per sentir-nos millor, o bé saltar al buit, renunciar al que tenim ara, viure pitjor i ser més pobres«.

Al final de la sessió, l’alcaldessa ha agraït als joves la passió i l’interès demostrats durant el diàleg i els ha reconegut com un incentiu a l’hora de desenvolupar polítiques mediambientals ambicioses: «Si una cosa hem après avui és que, més enllà de les petites accions del dia a dia, els joves ens esteu retant a les administracions públiques a afrontar canvis realment profunds

La sessió d’aquest dijous, que s’ha pogut seguir en streaming, ha estat una primera presa de contacte abans del debat sobre l’aplicació del Pacte Verd Europeu a Rubí que tindrà lloc el 18 de febrer i amb el qual es completarà la primera activitat del Projecte ImPACTE Jove/Verd.

Font

Deja una respuesta