En este momento estás viendo L’Ajuntament reforça el vessant pedagògic de les «Stolpersteine» amb l’organització de visites guiades

L’Ajuntament reforça el vessant pedagògic de les «Stolpersteine» amb l’organització de visites guiades

Coincidint amb el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, l’Ajuntament ha presentat una nova placa informativa que complementa el recorregut de les Stolpersteine, les llambordes que recorden les persones deportades als camps de concentració nazis. Aquest element se situa a l’alçada del carrer de Narcís Menard, número 15, l’indret on coincideixen els dos monuments dedicats als germans Enric i Joaquim Aragonès Campderròs.

En aquesta nova placa, la ciutadania podrà trobar informació sobre el projecte creat per l’artista alemany Gunter Demnig, la relació dels onze rubinencs homenatjats amb les seves dades bàsiques i un mapa on apareixen localitzades totes les llambordes. A banda d’aproximar la història de les Stolpersteine a qualsevol persona que passi per la zona, aquest element contribuirà a desplegar el projecte divulgatiu i pedagògic que acompanya aquests monuments.

En aquest sentit, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha destacat aquest vessant pedagògic: “aquest és un projecte ampli que va més enllà d’aquest homenatge. No volem que s’oblidi la historia i, sobretot, és important que els joves coneguin la nostra història”

L’Ajuntament ha previst visites guiades tant per a l’alumnat dels centres educatius com per a la ciutadania en general. Les primeres estaran a disposició de les escoles i instituts a partir d’aquesta setmana a través de la Guia d’activitats i serveis educatius. Les visites obertes a tota la població s’encetaran al març i es faran cada primer diumenge de mes. Aquests itineraris passaran per les onze Stolpersteine que hi ha a la ciutat i finalitzaran a la plaça Nova de Les Torres, la futura plaça de Neus Català i Pallejà, per recordar la figura d’aquesta activista que també va viure a Rubí –la seva Stolperstein està ubicada a Els Guiaments, el municipi on va residir abans de la seva sortida del país.

El regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro Cano, ha dit “avui fem homenatge a les víctimes però també és necessari explicar els motius que van portar a aquesta  situació per evitar que la història es repeteixi

Onze punts per al record

Les Stolpersteine es van instal·lar a Rubí el passat mes de setembre en aquells punts on van residir els onze rubinencs deportats als camps de concentració nazis just abans de la seva detenció. Es tracta d’un monument senzill, fet de formigó i cobert de llautó, on consta el nom de la víctima i algunes poques dades essencials i que es col·loca a les voreres. Els rubinencs homenatjats amb aquesta iniciativa artística són Enric Aragonès Campderròs, Joaquim Aragonès Campderròs, Francesc Bartroli Creus, Gregorio Beltran Jardiel, Joaquim Cardona Pareras, Jesús Montroig Cuartero, Antoni Òdena Òdena, Antoni Pereña Salas, Joaquim Rusiñol Folch, Andreu Vidal Almirall i José López de Letona Angulo. Tot i que alguns d’aquests homes van aconseguir sobreviure fins a l’alliberament dels camps de concentració nazis, la majoria van ser-hi assassinats.

Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

Aquest dimecres 27 de gener, es commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i l’Ajuntament de Rubí s’hi ha volgut sumar participant de l’acció commemorativa proposada per l’Amical Mauthausen, a través de la Xarxa Mai Més; una iniciativa que, com a conseqüència de la pandèmia, ha estat plenament virtual.

Les dues entitats organitzadores demanaven que la gent encengués una espelma, ja fos a casa o en algun monument o espai de memòria, i que en fessin una foto o un vídeo curt per penjar-lo a les xarxes socials fins al 30 de gener, emprant les etiquetes #HolocaustMaiMés, #SiguesLlumEnMigdelaFoscor, #BeTheLightinTheDarkness i #XarxaMaiMés.

L’alcaldessa i el regidor…. han participat d’aquesta proposta en aquest punt inicial del recorregut de les Stolperstein del carrer de Narcís Menard i han animat els rubinencs i rubinenques a fer el mateix durant aquests dies.

L’Assemblea General de l’ONU va establir aquesta jornada el 2005, prenent com a referència la data de l’alliberament d’Auschwitz. Amb ella es vol recordar totes les víctimes de l’Holocaust i de la persecució nazi, i evitar presents i futurs genocidis a les nostres societats.

Font

Deja una respuesta