En este momento estás viendo Joves i representants polítics contrasten idees en la segona sessió del Projecte ImPACTE Jove/Verd

Joves i representants polítics contrasten idees en la segona sessió del Projecte ImPACTE Jove/Verd

Joves rubinencs de 13 i 14 anys i representants polítics municipals i europeus han mantingut aquest dijous una nova trobada virtual dins el Projecte ImPACTE Jove/Verd. Amb aquesta sessió, s’ha completat la primera activitat dins d’aquesta iniciativa de l’Ajuntament emmarcada en el programa Erasmus + de la Comissió Europea i desenvolupada amb el suport de l’Institut Nacional de la Joventut (INJUVE), que planteja un diàleg estructurat entre la joventut i l’administració sobre l’aplicació a escala local del Pacte Verd Europeu.

La trobada d’aquest dijous ha comptat amb la intervenció especial de Javier López Fernández, diputat al Parlament Europeu des del 2014 i membre de la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària. El polític ha participat en una taula rodona amb una cinquantena de joves on també hi han estat presents l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez; el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz; el regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez Cantón; el regidor d’Educació, Víctor García Correas; i la regidora de Joventut, Annabel Cuesta Fabre.

Durant la seva intervenció, l’alcaldessa ha fet referència a la primera sessió del projecte, quan “joves i polítics vam compartir quins són els pilars del Pacte Verd Europeu i el compromís que hi ha per fer-ho realitat, tant des de les institucions europees com des dels municipis. Perquè sí, des de l’àmbit local, també podem remar a favor de la transició ecològica. És més, sense les ciutats no hi ha canvi possible”. La primera edil ha assegurat estar plenament convençuda d’això i, en aquest sentit, ha recordat les paraules del regidor Andrés Medrano Muñoz, que en l’anterior sessió va exposar totes les accions que s’estan impulsant a nivell local per tenir un present i futur més verds, més sostenibles. “Mesures sobre eficiència energètica i energies renovables que s’estan duent a terme a través del projecte Rubí Brilla; però també relacionades amb el medi natural, la qualitat de l’aire, el cicle de l’aigua, la reducció i gestió dels residus, i la mobilitat sostenible”, ha comentat l’alcaldessa.

De la seva banda, el diputat al Parlament Europeu i membre de la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària, Javier López Fernández, ha reflexionat sobre el significat del Pacte Verd Europeu. Europa s’ha marcat arribar a ser un continent climàticament neutre l’any 2050 i, per aconseguir-ho, ha dissenyat un full de ruta per, entre d’altres, reduir les emissions en un 55% de cara a l’any 2030. “Estem intentant que la nostra economia i la nostra societat deixi de dependre de les energies fòssils, especialment del petroli o del gas, amb l’objectiu de reduir l’impacte ambiental i protegir la biodiversitat, que es veu danyada pel nostre model de creixement. Hem d’apostar per transformar la indústria i la mobilitat, per reformar els nostres habitatges per fer-los més eficients energèticament ─Rubí és referent en aquesta qüestió─ i per reformar les nostres fonts d’energia fent una aposta decidida per les energies netes i renovables”. Tot plegat, segons López Fernández, s’haurà de fer de la mà d’altres països i continents. “Serà com la carrera per arribar a la Lluna que va tenir lloc al segle XX, tot i que ara l’objectiu no serà viatjar a l’espai, sinó salvar la Terra. I una de les coses que veurem és que tot això té a veure amb la nostra de forma de viure i de conviure a les nostres ciutats”. Unes ciutats que, segons ha apuntat l’eurodiputat, hauran de ser més sostenibles, amb una mobilitat que prioritzi la circulació a peu, en bicicleta o en vehicle elèctric per sobre dels cotxes tradicionals; on es variïn les formes de treball, amb una major presència del teletreball; on no existeixi una especialització sectorial. “Les ciutats, en definitiva, hauran de ser més habitables, perquè el que està en risc és la nostra forma de viure”. I ha assenyalat que, afortunadament, “les noves generacions estan molt conscienciades, perquè saben que el planeta depèn del que fem avui”.

 

Els i les joves són la clau del futur

A l’anterior sessió del 21 de gener, els joves i les joves de Rubí van demostrar que estan preocupats per la supervivència del planeta; que, a diferència segurament de generacions anteriors, com han apuntat l’eurodiputat i l’alcaldessa, són conscients que aquest és un problema imminent, la solució del qual no es pot ajornar per més temps.

Aquest dijous, els i les joves participants, provinents del Consell de l’Adolescència i dels instituts públics de la ciutat, han tingut ocasió d’aprofundir i debatre en alguns dels temes que ja es van apuntar a la primera trobada.

Així, han plantejat diverses preguntes als representants polítics municipals i europeus, com ara quin impacte poden tenir els i les joves en la millora del medi ambient, com la Unió Europea pot abaratir i fer més accessible el vehicle elèctric, si existeixen models de minimització d’usos de les energies fòssils que es puguin aplicar al nostre país, quina és l’afectació de les pandèmies sobre el medi ambient i a la inversa o si és possible aconseguir que el 100% de l’energia sigui renovable, entre d’altres.

A banda de totes aquestes preguntes, també s’ha fet alguna proposta concreta, com ara la creació de diversos jardins verticals ubicats en edificis públics, que es reguin amb aigua aprofitada de la pluja i que continguin plantes comestibles per tal que els fruits es puguin repartir a persones vulnerables.

L’objectiu del Projecte ImPACTE Jove/Verd és millorar el coneixement que tenen els i les joves del Pacte Verd Europeu, obrir espais de debat amb els seus representants polítics sobre les accions i mesures que es poden adoptar, i enfortir les seves capacitats per a la participació cívica local i europea. Per assolir aquests objectius, Rubí ha organitzat durant aquest 2021 fins a cinc activitats, que comptaran amb la implicació d’uns 700 joves d’entre 13 i 30 anys, a banda de representants de l’administració local, i polítics i experts europeus.

La sessió d’aquest dijous s’ha pogut seguir en streaming i properament es publicarà a la pàgina web municipal.

Font

Deja una respuesta