En este momento estás viendo Cinc anys de treball: el nou POUM entraria en vigor el 2026

Cinc anys de treball: el nou POUM entraria en vigor el 2026

El nou POUM ha de donar resposta als canvis demogràfics, socials i econòmics que Rubí ha experimentat aquests 40 anys de vigència de l’actual Pla General d’Ordenació (PGO). El procés no començarà de zero, perquè fa uns anys ja s’havia intentat renovar la norma i existeixen estudis i diagnosis que podrien ser útils al nou equip.

El pressupost contemplat a la licitació és d’1.006.648,28 €, uns diners que es pagaran amb partides repartides en els pressupostos de 2021 a 2026. Serviran per pagar la feina d’un equip que, com a mínim, haurà de comptar amb 14 professionals. L’objectiu: tenir llest un nou POUM que entri en vigor en un termini estimat de cinc anys, previ vistiplau tant del Ple com de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona (CTUB).

Un dels aspectes més destacats de la tramitació és que comptarà amb un procés participatiu obert a tots els rubinencs. S’han previst tres debats presencials previs i un de posterior a la redacció. Entremig, hi haurà sessions específiques sobre diverses temàtiques: sòl no urbanitzable, urbanitzacions, activitat econòmica, mobilitat, sòl urbà, percepció de la ciutat i perspectiva de gènere.

L’Ajuntament també haurà de crear una comissió de seguiment del POUM. L’òrgan, format pels portaveus dels grups polítics del Ple, el director del POUM i altres tècnics, es reunirà trimestralment per comprovar l’estat dels treballs.

Per centralitzar tot aquest procés, l’Ajuntament està habilitant el local de l’antiga ferreteria Rimax del carrer Doctor Robert. L’espai haurà d’acollir l’equip redactor del POUM i també estarà obert a l’atenció ciutadana.

La cerca del consens polític

El PGO, la normativa urbanística vigent a Rubí, es va aprovar el 1981 i es va modificar sis anys després. En aquests 40 anys, els intents per revisar la norma han estat diversos.

El 2005 es va iniciar la redacció d’un nou POUM. El text va arribar el 2017 a la CTUB, que el va tombar per deficiències tècniques. La norma, però, arribava viciada: estava redactada en gran part abans de l’esclat de la crisi de 2008 i preveia un creixement econòmic i demogràfic que mai es va produir.

Ana María Martínez, que s’estrenava com a alcaldessa el mandat passat, va intentar tornar a aprovar aquell text, esmenant-hi els errors tècnics. L’oposició, però, no va estar-hi d’acord: creia que era necessari començar de zero una norma consensuada i adaptada a la situació actual. La tensa realitat política del mandat anterior, amb una moció de censura frustrada i fins a cinc regidors no adscrits al Ple, van frustrar els plans per aprovar aquell POUM.

La situació és diametralment oposada en el mandat actual, amb un govern estable amb majoria absoluta de PSC-En Comú Podem. L’acord de govern signat entre les dues forces incloïa com a un dels seus punts més importants que es desestimés aquell text refós i es comencés a treballar en la redacció d’un nou POUM. Dit i fet: el desistiment es va aprovar al Ple el maig passat i, en la seva última sessió, la sala ha aprovat la licitació que s’ha tret aquest dimarts a concurs públic.

Font

Deja una respuesta