En este momento estás viendo 2 anys al Govern i 1 any i mig de pandèmia

2 anys al Govern i 1 any i mig de pandèmia

Formar part del govern municipal és un repte diari. El repte de trobar solucions, de construir projecte de ciutat i estar en tot moment al servei de la gent. No ens vàrem presentar a les eleccions per ser espectadors crítics sinó agents de canvi. Així, després d’un primer any de govern bruscament marcat per la pandèmia, durant l’últim any hem pogut consolidar algunes accions importants.

 

Després de dos anys d’una entrada a govern basada en el pacte i l’elaboració d’un Pla de mandat conjunt ens trobem a un moment del mandat especialment engrescador, per una banda tenim en fase de concreció alguns projectes d’inversió vitals per a la ciutat, com ara la millora del parc de Ca N’Oriol, el pla d’arbrat o la construcció d’habitatge públic. Per altra, treballem per a que la ciutat pugui beneficiar-se dels fons estructurals que Europa està disposant per la recuperació post-Covid amb projectes d’inversió sostenible.

 

Més enllà de les inversions, clarament alentides per l’impacte de la pandèmia, en aquests dos anys de govern hem posat en marxa la roda de la sostenibilitat. Per arribar a la ciutat verda que volem, hem començat per l’elaboració del Pla de Verd Urbà, una guia estratègica que en el seu desenvolupament ens ha de portar a la ciutat que volem deixar als nostres fills i filles: amable, sostenible i més neta. Amb aquest objectiu, s’està fent una feina intensa per implementar el model de recollida de residus porta a porta; de forma immediata als comerços i amb la vocació d’anar-se fent universal. Hem aconseguit ser la primera ciutat de l’estat amb un projecte d’autoconsum col·lectiu industrial que aplicarem ara als habitatges. Per a què tota la població pugui produir i consumir energia neta, renovable i barata.

 

També estem en un moment de nous mecanismes en matèria d’habitatge. Hem començat a bonificar l’IBI als pisos que estan a la borsa de lloguer assequible, per a que més famílies puguin llogar a un preu just, i els propietaris i propietàries tinguin garanties i estalvi. Per tal d’ajudar els i les joves a emancipar-se, hem creat una línia d’ajuts als nous contractes de lloguer, per a què cap rubinenc/a hagi de fer el seu projecte de vida fora de la ciutat. I mirant endavant, amb l’objectiu de poder incidir en el mercat de l’habitatge, hem creat el Registre Municipal de Pisos Buits, una eina que ens permetrà fer una diagnosi dinàmica, actualitzable i fiable sobre quants habitatges hi ha a la ciutat. I establir mesures per tal que aquests habitatges compleixen la seva funció: ser una llar per a les famílies de la ciutat.

 

Els drets fonamentals de totes les persones segueixen al centre de les nostres polítiques. Per exemple, amb l’impuls de la memòria democràtica, posant el nom de la Neus Català a la plaça on va viure al barri de Les Torres; dignificant no només la seva vida sinó la de tots els homes i dones que van lluitar contra el feixisme a Europa. O la creació de la xarxa antirumors, una proposta col·lectiva amb les entitats de la ciutat que té per objectiu trencar estereotips i actituds racistes i xenòfobes. La transparència, la participació ciutadana i el retiment de comptes és un altre dels compromisos de mandat que ja és una realitat amb el Pla Estratègic de Govern Obert, la millora de les eines de participació telemàtica i l’empenta als pressupostos participatius.

 

No tot el que podem explicar són èxits. També hi ha accions que estan trigant més del que esperàvem i del que la ciutat necessitaria; d’altres que queden fora de les planificacions per diferents motius. Forma part de la realitat de la gestió pública, però també de les cessions pròpies d’un govern de coalició, format per dos grups amb objectius similars però amb mirades diferents sobre les complexitats.

 

Mirada llarga en política vol dir transcendir les ambicions pròpies i pensar en els beneficis que suposarà per a la ciutadania l’aplicació de canvis estructurals, de maneres de fer en la política municipal dels quals potser no en traurem rèdits electoralistes (o partidistes). Posant sempre per davant la col·laboració que, com va demostrar la biòloga Lynn Margulis, és la base de l’evolució (i no la competència).

 

Grup Municipal ECPR

Deja una respuesta