En este momento estás viendo L’Ajuntament celebra la 1a Jornada de Govern Obert per fomentar la participació de la ciutadania en la gestió municipal

L’Ajuntament celebra la 1a Jornada de Govern Obert per fomentar la participació de la ciutadania en la gestió municipal

L’Ajuntament ha organitzat aquest dimecres la 1a Jornada de Govern Obert de Rubí amb l’objectiu de donar a conèixer als rubinencs i les rubinenques les eines de govern obert que el Consistori posa a la seva disposició. La voluntat del govern local és fer partícip a la ciutadania i implicar-la en el dia a dia de la gestió municipal.

La ciutadania està demanant un canvi en la manera de fer política i en les relacions i comunicació amb les administracions públiques. La petició de més transparència, proximitat, obertura, pedagogia i implicació o participació ciutadana s’han anat incrementant els darrers anys. L’Ajuntament de Rubí fa una aposta pel Govern Obert com a millor fórmula de resposta a aquestes demandes.

Al juny, el Consistori es va dotar d’un Pla Estratègic de Govern Obert, fruit del treball que s’ha estat realitzant des del 2015 i d’un exercici d’anàlisi i reflexió que han permès assolir el grau de maduresa necessari per estructurar  els reptes de futur i planificar les properes  línies d’actuació amb l’horitzó 2030, d’acord amb el calendari del Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Amb aquesta 1a Jornada de Govern Obert, l’Ajuntament ha encetat un nou camí, que dona resposta a una de les línies d’actuació descrites al Pla Estratègic: potenciar la difusió i l’explotació de les dades obertes a nivell social.

Aquesta jornada neix amb voluntat de ser anual i ha de permetre que la ciutadania, les entitats i les empreses de Rubí, així com totes aquelles persones interessades, coneguin els continguts que posem al seu abast i que participin amb nosaltres tant de processos participatius com en l’elaboració de normatives municipals o de reglaments”, ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

Per la seva banda, la regidora de Participació Ciutadana i Transparència, Elena Montesinos Pujante, ha concretat: “La transparència no es pot limitar a disposar de les eines per a publicar les dades de governança, sinó que s’ha d’exposar aquesta informació de manera que sigui accessible, intel·ligible i útil […]. Per això farem més jornades, tallers i altres accions per comunicar bé totes aquestes eines”. Perquè, tant l’alcaldessa com la regidora, han expressat la seva voluntat que “l’Ajuntament tingui les parets de vidre i que tot pugui ser visible de portes enfora”.

L’acte també ha comptat amb l’assistència de la secretària de Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, Mercè Crosas Navarro, que ha felicitat Rubí per ser “un dels municipis que són bon exemple, especialment amb l’aprovació d’aquest nou Pla Estratègic de Govern Obert. L’Ajuntament ha adoptat uns compromisos i ha establert unes mesures concretes per tal de complir la Llei de la Transparència”. Segons la secretària, “és impressionant la feina que s’ha fet a Rubí i la planificació fins al 2030 d’aquests compromisos. No tots els municipis entenen què vol dir govern obert i ho hem d’explicar millor. I jornades com aquesta són molt importants per poder comunicar què s’està fent i quin és el benefici d’un Govern Obert”.

L’alcaldessa també ha recordat que, enguany, i per sisè any consecutiu, www.rubi.cat ha estat reconegut amb el segell Infoparticipa. Es tracta d’un guardó que reconeix l’aposta per la transparència informativa de la web municipal. En aquesta edició, a més, s’ha aconseguit el 100% de la puntuació.

 

Una jornada eminentment pràctica

La 1a Jornada de Govern Obert ha comptat amb les ponències d’Eli Vivas, periodista de dades i cofundadora d’Storydata; Karma Peiró, periodista especialitzada en dades obertes i transparència de la informació pública; i Nil Homedes, de l’equip Decidim de Barcelona.

Durant la seva intervenció, Eli Vivas ha fet una demostració pràctica d’ús de les dades obertes del portal i ha explicat diferents utilitats que poden tenir, com ara la visualització en un mapa o la presa de decisions en temes com espais verds, comerços, urbanisme o dades de salut.

Per la seva banda, Karma Peiró ha centrat la seva exposició en el dret d’accés a la informació i ha explicat com accedir al tràmit. Segons la ponent, es tracta d’un dret reconegut per la Llei de transparència. També ha destacat que les administracions han de simplificar aquests tràmits a la ciutadania.

Per últim, Nil Homedes ha fet un recorregut per les possibilitats de la plataforma Decidim, que a Rubí es pot accedir des de https://participa.rubi.cat/, i ha mostrat uns casos pràctics sobre funcionalitats i tipus de processos. El conferenciant ha destacat que Rubí ha implementat també processos participatius en l’elaboració de la normativa i ha mostrat als i les assistents com registrar-se a la plataforma.

Font

Deja una respuesta