En este momento estás viendo Les comunitats circulars seran les protagonistes de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus d’enguany

Les comunitats circulars seran les protagonistes de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus d’enguany

Rubí se suma un any més a la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. L’edició d’aquest any, que se celebrarà del 20 a 28 de novembre, posa l’accent en les comunitats circulars: grups o iniciatives petites, grans, locals o globals que s’organitzen per prevenir residus.

Aquestes iniciatives destaquen per aspectes com la col·laboració i el treball en equip a l’hora d’impulsar projectes que pretenen aconseguir un canvi de model productiu i de consum sostenibles. “La ciutadania, els barris, les entitats, la comunitat educativa, les mateixes institucions, les empreses i comerços…, tots aquests agents poden participar i promoure accions que redueixin la generació de residus, i construir i gaudir dels avantatges de pertànyer a comunitats més sostenibles”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

Amb l’objectiu de sumar rubinencs i rubinenques a un món amb menys residus, l’Ajuntament celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb una àmplia proposta d’activitats.

Les comunitats petites, locals, justes, inclusives i circulars poden exercir un gran paper en l’impuls cap a un futur sostenible. Al llarg de la setmana es podran conèixer alguns exemples de les petites comunitats que col·laboren per construir patrons de consum sostenibles a la nostra ciutat, de manera col·laborativa, i amb un equilibri entre les  prioritats ambientals, socials i econòmiques”, ha comentat el regidor. Tota aquesta feina es podrà veure a través de diverses càpsules informatives al canal de Youtube de l’Ajuntament.

 

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus recupera el Refira’t

Aquest any torna el Refira’t al tram de l’av. Barcelona i pg. Franscesc Macià, el mercat de segona mà que el Consistori organitza amb la col·laboració d’entitats i ciutadania el dissabte 20 de novembre de 10.30 a 14 h. Les AFA de les escoles Vint-i-cinc de Setembre, Montessori, Pau Casals, Rivo Rubeo i Schola s’estan organitzant per recollir objectes en bon estat que l’alumnat i les seves famílies ja no utilitzen, i faran la seva venda al Refira’t per tal que algú altre els pugui donar una segona vida. És una oportunitat per educar en l’ecosensibilitat i la compra responsable entre els infants i joves de la ciutat, alhora que obtenen recursos econòmics per dur endavant els seus projectes, com les colònies. També hi haurà la parada del Pep Borràs, que cada edició posa a disposició de la ciutadania objectes de gran interès.

També hi serà present La Trocalleria, amb l’objectiu de potenciar l’intercanvi i la reutilització. Aquest petit mercat farà rutllar durant el matí del 20 de novembre roba, jocs, llibres, estris per la llar, per a la criança… fent moure’ls per una gran comunitat circular.

Enguany, l’Ajuntament ha hagut de prescindir de La gran acció per evitar grans aglomeracions i controlar millor l’aforament.

 

Altres activitats

Lligat a la tasca que fan les comunitats educatives, generant projectes de prevenció de residus i amb un potencial enorme de canvi d’hàbits, han sorgit dues accions que es duran a terme a les escoles. D’una banda, es donarà un claki per guardar l’oli usat a cada família nouvinguda al centre educatiu; i, de l’altra, els i les alumnes d’educació infantil treballaran una acció sobre els esmorzars sostenibles, que comptarà amb una activitat a l’aula i amb el repartiment de 2.200 snack and go per donar suport a aquesta iniciativa.

El projecte Rubiclak amplia els punts de recollida de clakis. Així, s’incorporen algunes associacions de veïns, que formaran part de la xarxa de distribució i recollida d’aquests recipients, ampliant així els punts de la ciutat on només hi ha l’opció de portar-ho a la deixalleria mòbil.

També es posaran en marxa nous Ecotallers en clau de Re durant la setmana, fent èmfasi en la comunitat circular del compostatge, una gran xarxa que a Rubí compta amb més de 400 habitatges que transformen les restes orgàniques en compost. En total s’han programat quatre sessions amb diferents temàtiques: manteniment i reparació d’ordinadors (23 de novembre), transformació de texans (25 de novembre), compostatge casolà (26 de novembre) i vermicompostatge (27 de novembre).

D’altra banda, durant aquesta setmana s’amplien les ubicacions habituals de La Trocalleria es mou per apropar aquest punt d’intercanvi a la ciutadania, on es poden trobar centenars d’oportunitats a canvi de portar aquells objectes que es tenen a casa en bon estat però ja no es fan servir.

 

Fes la teva bústia sostenible

A partir del 20 de novembre, la ciutadania podrà recollir a diferents dependències municipals un adhesiu per a la bústia de casa per evitar la publicitat comercial no desitjada. Un 20% dels residus de paper i cartró correspon a publicitat rebuda a les llars. Això vol dir que cada habitant pot arribar a rebre 2,82 kg l’any de publicitat comercial impresa.

I, per últim, durant aquesta setmana s’intensificarà la recollida de joguines a les deixalleries de la ciutat en el marc de la campanya Encara poden donar molt de joc. En aquesta ocasió s’amplien els punts de recollida a quatre escoles de la ciutat, que només recolliran joguines a persones vinculades a la comunitat educativa. Són l’Escola Joan Maragall, les Escoles Ribes, l’Escola Rivo Rubeo i l’Escola Torre de la Llebre.

Font

Deja una respuesta