En este momento estás viendo L’Ajuntament de Rubí i l’Amical de Mauthausen es comprometen a col·laborar en la divulgació de la memòria democràtica i la prevenció del feixisme

L’Ajuntament de Rubí i l’Amical de Mauthausen es comprometen a col·laborar en la divulgació de la memòria democràtica i la prevenció del feixisme

L’Ajuntament de Rubí i l’entitat Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya han signat aquest dijous un conveni de col·laboració amb el qual es comprometen a desenvolupar accions conjuntes de sensibilització i divulgació de la memòria democràtica i de prevenció del feixisme. L’acord s’ha subscrit coincidint amb la commemoració, aquest 27 de gener, del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.

El 28 de novembre de 2019, el Ple de l’Ajuntament va aprovar l’adhesió de Rubí a la Xarxa de Memòria i de Prevenció del Feixisme Mai Més, un projecte de l’Amical de Mauthausen que implica el món municipal en la recuperació de la memòria de la deportació republicana. El conveni signat aquest dijous per l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i pel president de l’entitat memorialista, Juan Manuel Calvo Gascón, activa una col·laboració estable entre totes dues parts, que es tradueix en la programació i gestió comuna d’iniciatives, acords i intercanvis de coneixements i experiències. Durant l’acte de signatura del conveni de col·laboració, Calvo Gascón, ha anunciat que la trobada anual de municipis integrants de la Xarxa de Memòria i de Prevenció del Feixisme Mai Més tindrà lloc a Rubí, a la tardor.

A través del document signat aquest dijous, l’Ajuntament de Rubí es compromet a donar suport al Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust (27 de gener); a difondre material sobre els projectes de l’Amical de Mauthausen; a facilitar recursos per al desenvolupament d’activitats de l’entitat a la ciutat; a donar suport, en la mesura del possible, a projectes educatius dels centres de la ciutat, com ara visites als camps de concentració; a participar a les activitats de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més; a facilitar la participació en aquesta xarxa d’entitats de la ciutat; i a donar suport a la implicació dels centres d’educació de secundària als projectes de l’Amical i de la Xarxa Mai Més.

Per la seva part, l’Amical de Mauthausen adopta el compromís de donar suport als projectes de la memòria democràtica que impulsi l’Ajuntament, a les iniciatives del Consistori que siguin coincidents amb els objectius de l’entitat, i a projectes i accions municipals on es demani la participació d’entitats i associacions locals; a col·laborar en possibles cicles de cinema o documentals sobre la deportació als camps nazis; a assessorar i coordinar exposicions sobre la temàtica de la deportació; i a coordinar amb els centres educatius i entitats el desenvolupament a Rubí del projecte Buchenwald/Mauthausen.

A l’acte de signatura del conveni, l’alcaldessa ha recordat la tasca que realitza des de fa anys l’Ajuntament, a través de Museu Municipal Castell (MMUC), per recuperar i donar visibilitat als fets ocorreguts a la ciutat, i com aquest treball ha guanyat valor en el present mandat amb la creació d’una regidoria de Memòria Històrica. Des d’aquest nou servei municipal, s’han liderat i acompanyat «accions de gran càrrega simbòlica» com l’agermanament amb Els Guiamets, el poble natal de Neus Català i Pallejà; el rebateig de la plaça Nova de Les Torres amb el nom d’aquesta activista; o la instal·lació d’onze Stolpersteine en homenatge als deportats rubinencs als camps d’extermini nazis. «Totes aquestes accions ens han ajudat a parlar d’un passat incòmode, dolorós, però que no podem oblidar. I el que és encara més important: ens han permès acostar-lo a aquelles generacions que, tot i sentir-lo lluny, tindran la responsabilitat de no repetir-lo«, ha expressat Ana María Martínez Martínez. Per a l’alcaldessa, «sense un posicionament actiu envers la memòria històrica, és impossible assolir una societat justa, solidària, tolerant i lliure de feixisme«.

Amb aquesta signatura reafirmem la voluntat de l’Amical de col·laborar amb el món local. Els Ajuntaments són l’administració més propera a les víctimes i, per tant, és la que millor pot homenatjar a les víctimes i acompanyar a les seves famílies”, ha argumentat Juan Manuel Calvo Gascón.

El conveni entre l’Ajuntament de Rubí i l’Amical de Mauthausen té una vigència d’un any prorrogable fins a un màxim de quatre anys de manera automàtica.

Font

Deja una respuesta