En este momento estás viendo El TC tomba la regulació dels lloguers

El TC tomba la regulació dels lloguers

La mesura no serà retroactiva, i només afectarà els contractes que es signin a partir d’ara, i que es podran disparar de preu sense cap mena de regulació.

Recordem que la llei va entrar en vigor el setembre de 2020, amb el suport de Junts, Esquerra, Comuns i la CUP, i el vot negatiu del PSC, Ciutadans i el Partit Popular. De seguida va rebre un recurs d’aquests últims, que argumentaven que s’estaven envaint les competències de l’Estat. Aleshores, els magistrats del Constitucional van tramitar el recurs però van decidir mantenir la llei mentre deliberaven. Any i mig després, han acabat donant la raó al PP, i la regulació catalana dels lloguers té les hores comptades.

El lloguer mitjà a Rubí havia caigut un 5%

La regidora d’Habitatge de Rubí, Ànnia García, ha valorat molt negativament aquesta decisió del Tribunal, ja que considera que és una Llei que estava donant fruits importants a la ciutat. I és que la decisió judicial ha arribat la mateixa setmana en què s’ha conegut el preu mitjà del lloguer a Rubí durant 2021: 651 €, un 5% menys que 2020.

La baixada s’explica, com a mínim en part, per la regulació, que ha impedit increments desorbitats fora dels preus de referència de la ciutat. Això, quan Rubí ha tancat l’any amb prop de 1.200 contractes signats, un 6% més que el 2020. És evident, doncs, que la llei no ha afectat la demanda, tal com pronosticaven alguns propietaris i immobiliàries.

 

 

Pel que fa al Sindicat del Lloguer de Rubí, els seus portaveus han preferit esperar a tenir el detall de la sentència del Constitucional abans de fer declaracions, un document que es preveu que es faci públic demà. Però des de les xarxes generals del Sindicat de Llogateres ja s’ha titllat la decisió com una «bomba» que deixa «milers de famílies desprotegides» i s’ha convocat una manifestació a la plaça Sant Jaume de Barcelona aquest dissabte a les 12 h.

Es dona la circumstància que, just avui, el govern espanyol ha salvat per la mínima al Congrés la tramitació parlamentària de la futura Llei Estatal d’Habitatge, que es preveu que acabi incloent també mecanismes de regulació del lloguer. Però, segons l’avantprojecte, aquesta regulació començaria 18 mesos després de l’entrada en vigor de la Llei, que encara no ha estat aprovada i, en tot cas, seria decisió de les comunitats autònomes si l’apliquen o no.

Font

Deja una respuesta