En este momento estás viendo Ajuntament i entitats proposen una quinzena d’activitats a l’aire lliure per descobrir l’entorn natural de Rubí

Ajuntament i entitats proposen una quinzena d’activitats a l’aire lliure per descobrir l’entorn natural de Rubí

La programació del Dia de la Terra inclou prop d’una quinzena de propostes a l’aire lliure per descobrir l’entorn de la ciutat i, més concretament, la fauna i la flora pròpies de Rubí. Algunes activitats tenen data concreta, mentre que n’hi ha d’altres que es poden dur a terme en qualsevol moment, ja que no són guiades.

Aquest dissabte 23 d’abril, coincidint amb la diada de Sant Jordi, s’ha programat l’activitat Poesia i música passejant per la natura de Can Xercavins. De 12 a 14 h, la ciutadania podrà fer un passeig poètic guiat i amenitzat descobrint els cinc arbres protegits que properament formaran part del patrimoni natural de la ciutat. En finalitzar el recorregut, els i les participants gaudiran d’un concert i una mostra fotogràfica de l’activitat agrícola i de la història de la masia. En l’organització d’aquesta activitat hi col·laboren la Masia de Can Xercavins, el Quartet Stamitz de l’Escola Municipal de Música Pere Burés i el Grup Escènic del Casal Popular.

Diumenge s’han organitzat quatre activitats. De 10 a 12 h tindrà lloc una visita guiada per la flora de l’arborètum del Castell, en col·laboració amb el Centre d’Estudis Rubinencs i el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí. Es tracta d’una activitat familiar conduïda per un expert en botànica, que explicarà cada espècie vegetal que es troba en aquest espai.

D’11 a 13 h, s’ha programat una visita guiada per a la identificació de diferents espècies d’abelles i abellots, a càrrec del naturalista José Luis Romero. Després d’observar diferents espècies d’abelles, els i les participants faran un treball de camp al torrent de les Abelles. Es recomana portar una càmera fotogràfica i una llibreta per anotar les observacions que es facin durant el treball de camp.

També diumenge 24 d’abril, de 9.30 a 13 h, Rubí d’Arrel i el Centre Excursionista de Rubí organitzen una acció de voluntariat ambiental per recuperar el patrimoni rural de Can Pòlit.

I a les 16 h i a les 20 h, es durà a terme una visita de camp per conèixer els ratpenats, a càrrec de Jorge de Pedro, de l’Institut Català d’Ornitologia. L’activitat es divideix en dues sessions: de 16 a 17 h es farà una explicació teòrica virtual, mentre que de 20 a 21.30 h es desenvoluparà la visita de camp a la bassa dels Alous.

D’altra banda, divendres 29 d’abril a les 17 h s’ha programat una sessió de recol·lecció i cuina de plantes oblidades. Tot i viure envoltats de plantes, la major part de la ciutadania no sap distingir-les ni en coneix els seus usos. A través d’aquest taller, els i les participants aprendran a reconèixer aquestes espècies silvestres i varietats agrícoles tradicionals i com fer-les servir per a un gran nombre de finalitats quotidianes, a banda de participar d’un tast de cuina de plantes oblidades.

Dissabte 30 d’abril, s’han planificat tres activitats més a l’aire lliure. De 9 a 12 h, tindrà lloc una sortida fotogràfica per descobrir les flors i la fauna a Can Xercavins, en col·laboració amb el Grup Fotogràfic «El Gra».

De 10 a 14 h, s’ha programat l’activitat Una mirada cívica al nostre entorn natural, de la mà del Caçadors de Trastets i del Servei de Relacions Ciutadanes i Proximitat. Les agents pel civisme explicaran quina tasca desenvolupen i proporcionaran als i les assistents el material necessari perquè el passeig es converteixi en una jornada de neteja i promoció del civisme.

I de 10 a 13 h tindrà lloc un Ecotaller de farmaciola de natura. Al llarg de la història, les plantes medicinals sempre han estat emprades per les trementinaires per guarir el mals més comuns. En aquest taller, les persones participants aprendran a identificar aquestes plantes medicinals i a elaborar un parell de receptes. L’activitat inclou una sortida per recol·lectar les plantes a l’entorn natural de l’ermita de Sant Genís i, posteriorment, una sessió per preparar els remeis.

La majoria d’aquestes activitats requereixen inscripció prèvia.

 

Activitats que es poden gaudir durant tota la setmana

Fins a l’1 de maig, la ciutadania pot conèixer les masies i camins rurals de Rubí gràcies a la col·laboració del Centre d’Estudis Rubinencs, el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí i Guadalupe Villaret. L’objectiu de l’activitat és passejar per l’entorn natural de la ciutat tot descobrint algunes de les masies del municipi, els llocs d’interès propers i els camins rurals que les uneixen.

Una altra proposta és el passeig poètic pels arbres centenaris de Can Xercavins. El recorregut, que es fa de manera autònoma i que passa per cinc arbres al voltant de la masia, s’inicia a la porta de l’edificació i finalitza a l’era amb una exposició històrica de Can Xercavins.

El medi natural de Rubí també pren els carrers de la ciutat, de la mà de l’exposició Respira, Rubí, del Col·lectiu d’Il·lustradores i Il·lustradors de Rubí City (CIRC). Aquest grup està format per Quim Conca, Montse Fortino, Pedro Giménez, Gemma Grau, Esmeralda Hernández, Ruth Hernández, Júlia Herranz, Jorgetedibujo, Raquel Navas Mirabal, Marta Pagès, Elisenda Solé i Climent, Chema Suárez, Araceli Plata, Nataxa Ruzafa i Zisis. La mostra és un agraïment als nostres boscos, als camps, a les masies, a la biodiversitat… i està repartida per diverses ubicacions. Les escoles de la ciutat també treballen a les aules aquesta exposició.

Una altra activitat que es pot fer durant tot l’any és el geocatxing, una geocerca per un itinerari natural ple de pistes per trobar un tresor. I és que el medi natural de Rubí està ple de tresors per descobrir. És una excusa fantàstica perquè infants i adults gaudeixin de la natura.

Font

Deja una respuesta