En este momento estás viendo Rubí homenatja Juan Martínez i Paqui Cruz per tota una vida de lluita antifeixista i antifranquista.

Rubí homenatja Juan Martínez i Paqui Cruz per tota una vida de lluita antifeixista i antifranquista.

L’auditori del Museu Municipal Castell (MMUC) s’ha omplert aquest dilluns en l’acte de presentació de 70 años de lucha, coraje y compromiso, les memòries del rubinenc Juan Martínez Martínez, activista antifeixista i antifranquista, comunista i fundador de l’Associació Neus Català per la Recuperació de la Memòria Històrica de Rubí.

L’homenatge de la ciutat ha recordat també la seva companya de vida, Francisca Cruz Punteros, Paqui Cruz, que va morir el passat mes de desembre. Tots dos han dedicat la major part de la seva vida a la defensa de la llibertat, els drets humans i la democràcia. “La democracia de Juan Martínez se escribe en mayúsculas. No es una palabra gastada por el uso, sino honrada por la lucha de tantas y tantas personas que una vez no la tuvieron. Mujeres y hombres nacidos en una España humilde, que vieron cómo la dictadura franquista les arrebataba las conquistas luminosas de la República y que, lejos de amedrentarse, se cargaron de razones y plantaron cara”, ha dit l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez durant la seva intervenció. La màxima edil ha refermat el compromís municipal amb la recuperació de la memòria històrica: “debemos asumir entre nuestras prioridades aquello que Juan nunca se ha cansado de reclamar:  la recuperación de la memoria histórica. Él mismo lo explica en su libro: hay cosas que no deben olvidarse, que deben darse a conocer a las nuevas generaciones para condenarlas, para no repetirlas y para no consentir que otros lo hagan”.

Les regidores de Memòria Històrica dels Ajuntaments de Rubí i Terrassa, Elena Montesinos Pujante i Ona Martínez Viñas també han lloat el llegat vital del Juan Martínez. “És imprescindible homenatjar lluites concretes de persones concretes que ens han fet arribar on som i que han aguantat els nostres fonaments en els moments més foscos. Homenatjant aquests noms concrets, també homenatgem tantes i tantes persones anònimes que també hi són”, ha dit Martínez Viñas. “Agraïm poder col·laborar amb les entitats, els col·lectius i la ciutadania per a la recuperació de la memòria democràtica, que no només ens permet saber d’on venim sinó que ens dona l’oportunitat de reflexionar, de cultivar la consciència crítica i de decidir cap a on volem anar”, ha conclòs Montesinos Pujante. Els dos ajuntaments han finançat part de l’edició de llibre de memòries de Martínez que porta per pròleg dos textos dels màxims edils de Rubí i Terrassa.

Durant la presentació, han intervingut diverses persones per lloar la figura dels dos activistes. Entre elles, Martin Pretel Garrido de la Comissió d’Homenatge; Armando Sánchez López del grup promotor de llibre; Pedro Picón Jara, que ha transcrit i corregit el manuscrit de memòries que havia redactat Martínez i Ivan Molina Martínez, net de Martínez.

L’acte s’ha tancat amb una breu intervenció de l’homenatjat que ha agraït les mostres d’afecte rebudes.

Deja una respuesta