En este momento estás viendo Rubí celebra trobades amb ciutats del País Basc per conèixer experiències en l’àmbit de la recollida i la gestió de residus

Rubí celebra trobades amb ciutats del País Basc per conèixer experiències en l’àmbit de la recollida i la gestió de residus

Una delegació d’electes i tècnics dels ajuntaments de Rubí, Terrassa, Sabadell i Cerdanyola, acompanyats de representants del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, ha pogut conèixer de primera mà diferents experiències de gestió de residus del País Basc amb l’objectiu de poder valorar com millorar la recollida selectiva a les ciutats grans de la comarca. La delegació, de la qual n’ha format part el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal de l’Ajuntament de Rubí, Andrés Medrano Muñoz, ha conegut els detalls del sistema de recollida selectiva amb contenidor tancat a les ciutats d’Irún, Hondarribia i Donostia.

«La recollida i gestió dels residus és un procés complex que cal adaptar als nous marc legals, prioritzant el respecte al medi ambient. La necessària transformació només serà possible amb una doble aliança tant amb la ciutadania com amb el conjunt del territori. Conèixer en detall com funcionen pràctiques alternatives és clau per prendre decisions adequades«, ha declarat el regidor rubinenc.

A banda de Medrano Muñoz, a la visita hi han assistit el president del Consorci i alcalde de Matadepera, Nil López; la tinenta d’Alcaldia de l’àrea de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa, Lluïsa Melgares; el tinent d’Alcaldia de l’Àrea de Cohesió Territorial, Desenvolupament Urbà, Seguretat i Civisme de l’Ajuntament de Sabadell, Jesús Rodríguez; la regidora d’Espai Públic, Serveis Urbans i Manteniment de Proximitat de l’Ajuntament de Cerdanyola, Eulàlia Mimó; i responsables tècnics de les diferents institucions.

L’alcalde d’Irun, José Antonio Santano; l’alcalde d’Hondarribia, Txomin Sagarzazu; i la directora gerent de la Mancomunitat de Serveis de Txingudi, Leire Zubitur, han rebut la delegació i els han explicat el model de gestió de residus de la mancomunitat. En aquest cas, aquestes dues ciutats han iniciat un projecte de tancament dels contenidors de recollida de la matèria orgànica amb identificació de la persona usuària.

A Donostia, la delegació ha estat rebuda a l’Ajuntament per l’alcalde de la ciutat, Eneko Goia, i pel regidor de Manteniment Urbà, Miguel Ángel Díaz. Tots dos han explicat a la delegació vallesana l’experiència de la ciutat en gestió de residus i els han detallat com s’organitzen les diferents entitats que treballen en aquesta gestió, des de la recollida fins al tractament. A Donostia també es compta amb un sistema de contenidor tancat per la recollida selectiva de la matèria orgànica des de fa més de cinc anys. En aquest període s’ha pogut valorar ja el funcionament d’aquest sistema.

També s’ha fet una visita al Parc mediambiental de Gipuzkoa, acompanyats per Jose Ignacio Asensio, tinent de diputat general i diputat foral de Medi Ambient i Obres Hidràuliques de la Diputació Foral de Gipuzkoa i president del Consorci de Residus de Gipuzkoa; i César Gimeno, director general de l’empresa de gestió de residus urbans de Gipuzkoa (GHK).

Deja una respuesta