En este momento estás viendo L’Ajuntament implementarà de forma massiva instal·lacions fotovoltaiques a una trentena d’equipaments municipals

L’Ajuntament implementarà de forma massiva instal·lacions fotovoltaiques a una trentena d’equipaments municipals

El projecte permetrà produir més de 2 GWh anualment, reduir més de 528 tones de CO2 i estalviar 340.000 euros a l’any,

L’equip de govern portarà a aprovació al ple ordinari del mes de juliol la sol·licitud d’un préstec de 2,5 milions d’euros per cobrir el cost de la construcció d’un total de 30 instal·lacions fotovoltaiques en equipaments municipals. Amb aquest projecte, l’Ajuntament fa un pas decisiu per demostrar el compromís de la ciutat amb la transició energètica.

Tenim l’obligació de reduir les nostres emissions en un 55% per l’any 2030. Per assolir aquesta fita cal la implicació i l’esforç de tothom, però en primer terme, de la pròpia administració pública”, ha assegurat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, durant la presentació del projecte davant dels mitjans de comunicació.

Precisament per aquest motiu, el Consistori va establir un full de ruta, el Pla Director Rubí Brilla 2030, que projecta una sèrie d’actuacions basades en reduir els consums i, en la mesura del possible, autogenerar l’energia que necessita amb fonts renovables. En aquest sentit, l’Ajuntament, a través de la unitat Rubí Brilla, fa més de 10 anys que treballa en el foment de l’estalvi, l’eficiència energètica i l’ús de les energies renovables a tota la ciutat.

Al llarg d’aquest temps, i treballant de forma transversal amb altres departaments municipals, s’han implementat mesures que han permès a dia d’avui que els consums energètics dels equipaments municipals estiguin optimitzats.

Les dades indiquen que s’ha reduït l’energia total (gas, electricitat, gasoil, pèl·let) consumida en els equipaments i instal·lacions municipals aquests darrers 10 anys en un 21% en termes absoluts (de 13.220.701 kWh a 10.500.000 kWh).

Si parlem en nombres relatius ─si es té en compte que som més rubinencs i rubinenques avui que l’any 2011─, aquesta reducció encara és major, concretament, del 25%, passant de 179kWh/habitant a 134kWh/habitant.

Optimitzats els consums, és l’hora d’implementar de forma massiva instal·lacions fotovoltaiques en tots aquells equipaments municipals on és tècnicament i econòmicament viable”, ha avançat l’alcaldessa, que ha afegit: “L’escenari d’elevat preu de l’electricitat, juntament amb l’oportunitat de rebre ajuts procedents dels fons Next Generation, fan que aquest sigui el moment idoni per fer aquest pas”.

 

Autoconsum fotovoltaic

L’autoconsum solar és, a dia d’avui, una de les solucions renovables més atractives en la lluita pel canvi climàtic. La reducció dels preus dels materials, juntament amb una regulació favorable, fan de l’autoconsum una solució idònia especialment pel sector terciari, ja que les hores de consum coincideixen amb les hores de producció solar.

El projecte preveu la construcció d’un total de 30 instal·lacions fotovoltaiques (més d’1,5kWp), que permetran anualment produir més de 2 GWh (20% de la demanda elèctrica de tots els edificis municipals), reduir més de 528 tones de CO2 i estalviar 340.000 euros anualment.

30 equipaments, com per exemple el Mercat Municipal, les escoles municipals, la Biblioteca Mestre Martí Tauler o l’edifici del Bullidor, cobriran la seva teulada de panells solars, però l’energia que aquests panells generin serà aprofitada per molts més equipaments, ja que es tractarà d’un autoconsum compartit.

Per exemple, l’energia produïda a la teulada de l’Escola Bressol La Bruna els caps de setmana, quan aquesta està tancada, podrà ser aprofitada per la Biblioteca. Això és possible perquè la normativa permet compartir l’energia d’una instal·lació solar amb tots aquells punts de consum elèctric situats a menys de 500 metres que es vulgui.

Segons el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, “aquest fet és molt important, ja que ens obra la porta, un cop les instal·lacions estiguin construïdes, a estudiar la possible compartició de l’energia també amb el petit comerç i els habitatges (de famílies vulnerables o no), creant així una comunitat energètica”.

Al ple ordinari del mes de juliol es portarà a aprovació la sol·licitud d’un préstec de  2,5 milions d’euros per cobrir el cost d’aquestes instal·lacions d’autoconsum solar a sostres municipals. Es demana preventivament perquè, per a les mateixes instal·lacions, se sol·licitarà rebre ajuts dels fons europeus (ajuts de la Diputació de Barcelona i de l’ICAEN) que poden fer reduir el període d’amortització d’aquesta inversió dels 7,3 anys a només 3 anys. La previsió de licitació i execució del projecte s’emplaça a l’any 2023.

El fet d’executar aquest gran projecte de 30 instal·lacions, en comptes d’anar fent instal·lacions gradualment, comporta diversos avantatges: l’agregació d’equipaments permet disposar de millors preus gràcies a l’economia d’escala; aquesta agregació permet definir mecanismes de compartició d’energia entre equipaments, optimitzant-ne així el seu autoconsum, que implica un major estalvi econòmic; i realitzar un projecte col·lectiu permet reduir els costos associats a la gestió administrativa pública en comparació a la realització de projectes individuals.

El context d’emergència climàtica exigeix accelerar la transició energètica i aquest és un projecte de gran impacte”, ha sentenciat el regidor.

Recentment, l’Ajuntament també ha realitzat inversions en fotovoltaica al Rubí Forma i a l’edifici APEUS.

Deja una respuesta