En este momento estás viendo Manifesto en defensa de la Sanitat Pública

Manifesto en defensa de la Sanitat Pública

 

Fa anys que la ciutadania de Rubí està patint un deteriorament progressiu de la sanitat pública com a conseqüència de les retallades pressupostàries de la Generalitat de Catalunya, la deficient planificació de les necessitats assistencials i un control negligent de la gestió dels diners públics per part de CatSalut.

L’atenció primària, com a porta d’entrada als serveis sanitaris, és  la més perjudicada per la precarietat pressupostària. Hi manca personal mèdic i d’infermeria, la qual cosa comporta més temps d’espera per a ser visitats i menys visites presencials; una deficient atenció dels pacients crònics i menys activitats de prevenció.

Hi ha llargues llistes d’espera per a les visites amb especialistes, proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques,  urgències col·lapsades als hospitals i serveis de salut mental insuficients. Tot aquest col·lapse en la sanitat pública afavoreix una atenció primària molt més carregada i  obre la porta a les contractacions de serveis sanitaris  privats.

El personal sanitari se sent maltractat, amb  uns contractes laborals precaris,  agendes sobrecarregades i poc temps per a atendre els seus pacients. Aquest fet incideix en el seu benestar personal i professional i, conseqüentment, repercuteix en la qualitat assistencial.

A Rubí tenim dos proveïdors de serveis sanitaris: Consorci Sanitari de  Terrassa, de gestió concertada-pública, i la Mútua de Terrassa, de gestió concertada-privada. Aquesta darrera té tots els convenis amb CatSalut caducats.  La dificultat  en l’accés a les dades d’aquests convenis evidencien una manca de transparència de les concessions administratives que fa CatSalut.

Preocupats i preocupades per les conseqüències que tot aquest deteriorament  té sobre la salut de la nostra ciutadania, diverses entitats socials de Rubí ens hem unit per tal de denunciar aquesta situació i treballar conjuntament per tal d’aconseguir solucions.

 

REIVINDIQUEM I EXIGIM A LA GENERALITAT DE CATALUNYA:

 • Reforç de l’atenció primària. Destinar-hi el 25 % del pressupost sanitari (recomanació dels organismes internacionals)
 • 48 hores d’espera, màxim, per a les visites a l’atenció primària, com estableix el Departament de Salut
 • Compliment dels terminis recomanats pel Departament de Salut per a visites als especialistes, proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques.
 • Pediatria les 24 hores. Dotació d’especialistes als CAPS
 • Augmentar la dotació de psicòlegs i psiquiatres al Centre de Salut Mental Infanto Juvenil (CSMIJ), Centre de Salut Mental Adults (CSMA) i Centre d’Assistència i Seguiment a les drogodependències (CAS)
 • Dotació del Centre d’Urgència d’Atenció Primària (CUAP) amb personal propi, qualificat i amb número proporcional al volum de població assignada (Rubí i Castellbisbal). Recuperació de traumatologia
 • Millora del servei d’ambulàncies
 • Ampliació CAP Antón de Borja i estudi d’un nou CAP
 • Ampliació i trasllat del servei de salut mental i addiccions als terrenys del CAP Sant Genís.
 • Contractació de personal sanitari suficient. Equiparació de les condicions laborals i retributives. Limitació nombre de visites/dia, i un temps mínim de 10 minuts per visita
 • Línia B8 a l’Hospital de Terrassa  amb més freqüència de pas i reducció del número de parades intermitges. Gestió dels pàrquings dels Hospitals amb fórmules de descomptes i gratuïtat per a ingressos de llarga estada. Integració del trajecte des de Rubí a l’Hospital de Terrassa a una sola zona.
 • Exigir a CatSalut que Mútua de Terrassa millori el seu portal de transparència per donar accés obert, sense restriccions, a tots els convenis, els comptes, les auditories i les contractacions.
 • Hospital públic per Rubí.

Per tot això,  i amb l’objectiu d’aconseguir una sanitat de gestió 100 x 100 pública, les entitats signants que conformem la Coordinadora d’Entitats per una Sanitat Pública de Qualitat i Universal, fem una crida a la ciutadania de Rubi per a que s’adhereixi a aquest manifest i participi a la manifestació el proper dia   7 d’octubre, a les  12.00 h., des de la estació dels ferrocarrils catalans  fins davant del CAP Mútua de Terrassa

Rubí 2023

La Coordinadora d’Entitats per una Sanitat Pública de Qualitat i Universal, Està formada per entitats locals de tota mena, unes 40, falten algunes que fins ara no ens han comunicat la seva decisió. Contacte: c.entitats.sanitat@gmail.com

Deja una respuesta